onsdag 4 maj 2011

40 Watt Sun - The Inside room

Nämn doom metal och två referenser dyker upp i mitt huvud: Först My Dying Brides überpretentiösa hjärta-smärta- och fiol-metal. Sedan de svårgenomträngliga drone-verken från Sunn O))), Khanate och liknande band i genrens experimentiella av-arter.

40 Watt Sun är något helt annat: Jag har faktiskt svårt att hitta något att jämföra med - men då ska det erkännas att jag ännu inte har bekantat mig med Warning, Patrick Walkers förra band där 40 Watt Sun har sitt ursprung. Det är mörkt, nedstämd och långsamt malande - "The Inside room" består av fem låtar som tillsammans klockar in på strax under 50 minuter. Men på samma gång skört och bräckligt, vackert och melodiöst.

Patrick Walker sjunger så vackert han bara kan. Hans röst och känsla för sorgsna, episka melodier utgör en stark kontrast mot den mörka sörjan av tokdistade gitarrer och trum-pisk som flyter fram i bakgrunden. Ja, han sjunger verkligen - 40 Watt Sun är hård musik totalt befriad från tuffhetskomplex. Som ett Red House Painters med distade gitarrer. Våren 2011 blev rockmusik varken ledsnare eller vackrare än så här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar