fredag 4 februari 2011

KMFDM - Naïve


Industri-fossilen KMFDM har funnits i snart 30 år. I mars ger de ut sin 17:e(!) skiva "WTF?!". Det är svårt att inte beundra deras konsekvens. Med blott tre undantag har alla skivor fem tecken i titeln och dekadenta seriealbums-liknande omslag.

Samtidigt har deras konsekvens paradoxalt nog gjort att de idag är något helt annat än när de började. Då var de ett ungt, anarkistiskt kollektiv i Einstürzende Neubauten-anda, centrerade kring ledargestalten Sascha K. Nu är de ett rockband. Ett blyrövat elektroniskt AC/DC.

När man lyssnar på 1992 års "Naïve" är det slående hur coolt och rebelliskt det låter. En skamlös blandning av industri, punk, funk, samhällskritik och smart humor. Ångvälten "Liebeslied" låter som Throbbing Gristle och Bad Brains instängda i ett flipperspel - Industrisynth som får en hel hårdrocksvärld att låta barnkammare!

När man ställer den ultracoola "Naïve" bredvid dagens mossiga gubb-KMFDM undrar man vad som gick snett. Låt oss helt enkelt konstatera att det kan vara bra att ändra även på ett vinnande koncept.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar