torsdag 9 december 2010

Nitzer Ebb - That total age


På min högstadieskola låg hårdrockare och synthare i fejd under det glada 80-talet. Jag är för ung för att ha upplevt det där själv. När jag gick i nämnda skola på 90-talet kändes det helt absurt att hitta gamla graffiti-tags som "Zynthmakt! Heavyzlakt!" (med den stavningen).

För på 90-talet var ju spelreglerna helt annorlunda. Band som Ministry och Nine Inch Nails hade fört in hårdrocksgitarrer i synthens medvetande och överbryggat det enorma gapet mellan industri-synth och amerikansk alternativrock. Tanken på att man under 80-talet riskerade att åka på stryk om man talade om för en hårdrockare att man var synthare eller vice versa, kändes väldigt avlägsen.

Men på min högstadieskola lär det också ha funnits en gyllene medelväg. Man kunde säga: "Jag är ägg och bacon". Det betydde att man var både hårdrockare och synthare. På det sättet var man garanterad att slippa åka på stryk.

Nu betvivlar jag starkt att det där verkligen fungerade men något som isåfall borde kvalificeras för "ägg och bacon" är Nitzer Ebbs debutskiva "That total age" från 1987. Nej, det finns inga gitarrer så långt örat når. De tuffa brittiska pojkarna plankade DAFs idéer rakt av och hade hang-up på feta synthbasar. Men attityden och framtoningen är snarare punk eller hårdrock och så långt det överhuvudtaget går att komma från mysiga testunder med Kraftwerk eller Depeche Modes sminklåda.

"That total age" fullkomligt dryper av aggressivitet. Det anmärkningsvärda är hur förkrossande tung den låter idag, 23 år efter att den släpptes. Här finns inga överflödiga detaljer: Allt bygger på råa synthbasar, slagverk, industriklanger och Douglas McCarthys aggressiva sång. Förmodligen är Kraftwerk-minimalismen också anledningen till att den har åldrats så väl.

Nitzer Ebbs problem är att de levererade sitt mästerverk på första försöket. "That total age" är perfektion. Det är the blueprint för hur arg, avskalad EBM ska låta. De kommer alltid att stå i skuggan av sin debutskiva och klokt nog har de inte försökt upprepa den.

I år gjorde Nitzer Ebb come-back efter 15 års uppehåll med "Industrial complex". En riktigt lyckad come-back-skiva som var nära att komma med på årslistan 2010. Den listan kommer ni att kunna ta del av nästa vecka. Stay tuned!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar