måndag 29 november 2010

22 Pistepirkko - Eleven


I maj 2005 såg jag 22 Pistepirkko på KB. Det har kommit att bli en av de där konserterna som fastnat lite extra i minnet. Nej, inte är det på något vis det bästa jag sett men det är sällan man snubblar över något så genuint och sympatiskt som 22 Pistepirkko.

Tre gamla rockfarbröder (två bröder och deras barndomsvän) från Utajärvi, en håla i mittersta Finland, som spelar den musik de själva gillar. Och fortsätter med det år efter år. Till synes opåverkade av trender och trots att den blygsamma beundrarskaran knappt tycks växa. Det är så långt från blogg-hyper och trendängslighet det går att komma och det känns alltid som ett privilegium att få ta del av det egna lilla universum som 22 Pistepirkko har byggt upp under 30 års tid.

För i år fyller 22 Pistepirkko gubbe. En vanlig, väldigt märklig missuppfattning är att de skulle ha hållit på och lirat bredbent rock sedan starten 1980. De må ha börjat som ett lädervästat Ramones med en väldigt egensinnig och charmig finsk version av punk (på väääldigt knackig, finskt klingande engelska). Men den som rotar lite i diskografin upptäcker snart att de under åren har provat på väldigt många olika stilar: Såväl country och blues som ambient och trip-hop. I regel är de så catchy att man inte vet vilken genre man ska stoppa dem i: Basturock eller tallskogspop?

Under 90-talet snöade rockfarbröderna allt mer in på elektronisk musik. Det var unden den här perioden de gjorde min personliga 22 Pistepirkko-favorit "Eleven". När den släpptes 1998 var trip-hop det hippaste som fanns och Tricky anlitades flitigt av reklambyråerna. Finnarna lyssnade och lät sig inspireras. "Eleven" är följaktligen full av Massive Attack-liknande keyboards och släpiga dansrytmer.

Men det låter ändå omisskänligt 22 Pistepirkko. Influenserna från stora förebilden Velvet Underground är alltid närvarande. Och det är i mötet mellan deras väl beprövade rotrock och den nyfunna fäblessen för urban stämningsmusik som de får till flera av sina största stunder: Som den fullkomligt majestätiska "Beautiful morning".

Vi spolar fram till år 2010. 22 Pistepirkko är ute på en "jubileumsturné" för att fira sina 30 år som band. De lämnar Finland för resten av Europa nästa år och i början av mars 2011 når de Danmark. Jag hoppas på att de ännu en gång tar sig över bron och gör några Sverige-stopp för på scen är 22 Pistepirkko, efter alla dessa år, något av det tightaste som finns.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar